PİLATES NEDİR?
Sağlık Odaklı Bir Yaşam
Pilates Metodu veya Pilates yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates (1880-1967) tarafından geliştirilmiş fiziksel fitness sistemi.
Joseph Pilates Pilates metodu üzerine en az iki kitap yazdı: Return to Life through Contrology ve Your Health: A Corrective System of Exercising That Revolutionizes the Entire Field of Physical Education.
Pilates metodunun zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için Contrology (Kontrol bilimi) olarak adlandı. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşılan bir egzersiz programıdır. Nefes egzersizi teknikleri de yer almaktadır.
Egzersiz sistemi
Pilates'de her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrol ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir. Joseph Pilates 500 belirli egzersiz tasarladı. Ona göre zihinsel ve fiziksel sağlık birbiri için gerekliydi. Hareketler akıcıydı ve nefes, kontrol ve konsantrasyonla birleştirilmişti. Sonuç artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur. Pilates ayrıca daha iyi sonuçlar alabilmek için egzersizinin beş ana aletini de tasarlamıştı. Karın, alt sırt ve kaba etler vücudun geri kalanının özgürce hareket etmesi için destekleniyor ve güçlendiriliyor Pilates programında.
Pilates uygulayıcıları eğitimlerinde, güç ve esneklik inşa edebilmek için kendi vücut ağırlıklarını kullanmaktadırlar. Bunu yüksek düzeyde kardiovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeyi hedeflerler. Günümüzde Pilates pek çok fizyoterapist tarafından rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak kullanılmaktadır.
Pilates'in 6 prensibi
Konsantrasyon : Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak,bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.
Kontrol : Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.
Merkezleme : Pilates Metodu’nda ,doğru hareket sanatlarında olduğu gibi merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi, uzamayı sağlar.
Akıcı hareket : Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.
Kesinlik : Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam yapılmalıdır. Hareket sekansları birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.
Nefes : Nefes alıp verme, panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılıp, kan temizlenmiş olur.
PİLATES YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Pilates, diğer sporların tersine set tekrarları esasına dayanmaz. Tekrar sayıları az, nefes odaklı bir egzersizdir. Nefesi hareketlere değil, hareketleri nefese uydurarak çalışılır.
Hareketleri yapmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bir kaç şey var;
* Nefesler derin, uzun ve yavaş burundan alınır aynı şekilde, üflemeden ağızdan verilir. Esnemedeki bekleme süreleri sırasında kesinlikle nefesinizi tutmayın.
* Bazı hareketlere denge kurmak için bir yere dayanıp yardım alabilirsiniz.
* Hareketleri yaparken omurga pozisyonu çok önemlidir. Postürünüzün dik durmasına dikkat ederek egzersizleri uygulayın.
* Eğer kartlar arasından seçtiğiniz egzersiz sizi aşırı zorluyorsa derhal o egzersiz bırakın. İlerleyen süreçte daha kolay yapabildiğinizi göreceksiniz. Egzersizleri her zaman dikkatli bir şekilde uygulayın.
* Yanlış bir hareketin yada vücudu kondisyon seviyesinden fazla zorlamanın yararlanmalarına neden olabileceğini unutmayın.
* Esneme kartları yardımıyla, egzersizlerden önce ısınmayı sonrasında da esnemeyi unutmayın.
* Önemli bir sağlık sorununuz varsa, özellikle bel ve boyun bölgenizde problem yaşıyorsanız egzersiz planınızı oluşturmadan önce lütfen hekiminize danışın.
PİLATES PRENSİPLERİ
Pilatesten Beklenenler
Pilates ömür boyu sağlık ve iyilik halinizi koruyabileceğiniz en uygun egzersiz çalışmasıdır. Bu çalışmayı düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez yaparsanız; Pilates'ten beklenenlerin gerçekleştiğini göreceksiniz.
Pilates Vücudu
Güçlü, esnek, dayanıklı
Düzgün duruş (postür)
İnce ve uyumlu bir vücut
Daha iyi denge ve koordinasyon
Güçlü, uzun kaslar
Düz bir karın
Yüksek enerji ve canlılık
Pilates Prensipleri
Stabilizasyon: Pilates'in ilk amacı pelvisi (leğen kemiği) ve omurgayı doğal pozisyonunda stabilize etmektir. Sabit ve stabilize edilmiş bir kaynaktan başlayan (örn. leğen kemiği) hareket vücudun gücünü ve verimini artırırken, doğal dengesini de yeniden kazanmasını sağlar.
Kontrol: Pozisyonların ve sıralamalarının, tam kontrol altında ve tüm detaylara dikkat verilerek yapılması, hareketlerden en iyi sonucun alınmasını sağlayacaktır.
Konsantrasyon: Bedeni zihin kontrol eder. Egzersizlerin yapılmasındaki doğru zihinsel yönelme ve hareketteki farkındalığın oluşmasına derinlemesine odaklanma amacı, konsantrasyonu tekniğin ayrılmaz bir parçası haline getirmektedir.
Akıcılık- (Flow): Pilates, birbirine bağlı ve devamlı bir hareket akışı içinde yapıldığında doğrudur. Hareketlerin kendi içlerinde ve bir sonrakine akıcı olarak geçişi, etkin zaman ve efor kullanımı ile derslerden alınacak faydayı maksimize ederek sonuca ulaştıracaktır.
Nefes: Yeni başlayanlar için nefes kullanımındaki en büyük yanlış hareket sırasında nefesi tutmaktır. Zamanla, doğru verilen nefesin, tüm nefes kullanımını nasıl harekete geçirdiğini, merkezin desteğini kolaylaştırdığını ve hareketin yoğunluğunu artırdığını göreceksiniz.
Doğruluk - (Precision): Pilates detaylar açısından zengindir. Hareketlerde kullanılan tekniğin ve yapılışının doğruluğu inanılmaz sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır. Pilates tekniğinde sonuç detayda gizlidir.
Pilates Zihni
Artan farkındalık ve özgüven
Zihnin zindeleşmesi ve ruhun canlanması
Gençleşme hissi
Artan konsantrasyon ve odaklanma Artan zihin/beden farkındalığı
REFORMER PİLATES EGZERSİZLERİNİN AMAÇLARI NELERDİR?
Reformer Pilates Egzersizlerini Kimler Yapabilir?
Reformer üzerinde egzersiz yaparken, amaç güç kazanmak, vücudu kendi sınırları içinde doğru şekilde esnetmek, denge merkezini, postür bozukluklarını düzeltmek ve tüm bunlar esnasında doğru nefes, doğru tempo, odaklanma ve akıcı hareket ilkelerine sadık kalmaktır.
Derslerde dengeli bir bütünlük olmalıdır. Çünkü amaç belirli kas gruplarını şişirmek ya da büyütmek değil, esnetip uzatarak kuvvetlendirmektir.
Reformer egzersizlerinde amaç tüm vücudu çalıştırmaktır. Vücuttaki bölgeleri izole edip çalıştırmak mümkün olmasına rağmen reformer felsefesinde sadece belli başlı kas gruplarını çalıştırmak hedeflenmez. Kişi reformer ile çalışırken vücudun kuvvet merkezini de kullanır, böylece aslında kollarıyla bantları çekerken ya da bacaklarıyla footbarı iterken sadece tek bir kas grubuna yüklenmemiş olur. Vücuttaki tüm kas grupları aynı anda ve hemen hemen eşit düzeyde çalışır ve güçlenir. Bu reformer aletini diğer egzersiz aletlerinden ayıran en önemli özelliktir. Bu özellik sayesinde reformer normal hayattaki aktivitelere de en benzer egzersizlerin (fonksiyonel egzersizlerin) yapılmasını sağlar.
Reformer aletinin bir diğer özelliği de yatarak uygulanan hareketlerde yerçekiminin etkisini azalttığı için kuvvet olarak zayıf kişilerin dahi birçok egzersizi yapabilmesini sağlamasıdır. Egzersizler sırasında eklemlere az yük biner ve kişi güçlenerek normal hayattaki fizyolojik hareketleri yapabilmeye başlar.
Reformer aleti her geçen gün geliştirilmekte ve çok yönlü kullanım sunar hale gelmektedir. Rehabilitasyon merkezleri için tasarlanan sadece fizik tedavi amaçlı kullanılan modelleri de bulunmaktadır. Ayrıca büyük ve küçük Box'lar, tutacak seçenekleri, hamile pilatesi için kullanılan özel aparatı ve jump board (sıçrama tahtası) ile de zenginleştirilmiştir. Özellikle jump board reformer'a eklendiğinde yine yerçekiminin etkisi azaltılıp üzerinde pek çok yatay sıçrama egzersizi uygulanmaktadır. Jump board ile çok eğlenceli ve faydalı reformer dersleri yapılmaktadır.
Reformer Pilates Egzersizlerinin Faydaları nelerdir ?
Reformer; genel direnç, esneklik, koordinasyon ve denge dâhil pilatesin en bilindik faydalarının tümünü bir arada sunar. Bunun karşılığında bu aletler, daha iyi duruş, zarif, etkin hareket ve çoğu insan için sırt ağrısı gibi fiziki dengesizliklerle ilişkili ağrılardan arınma gibi günlük yaşamda ihtiyaç duyulan gelişmelere öncülük eder. Direnç geliştirme ve Pilates denildiğinde; en önemli kasları oluşturan Pilates enerji merkezi kasları en önemlileridir. Düz karınlar, güçlü sırtlar, sert kalçalar ve basenler tüm bu etkinin sonuçlarıdır. Reformer kuvveti artırırken esnekliği artırmak için geniş kapsamlı hareketlerin mükemmel yapılmasını sağlar. Vücudu egzersiz sırasında gererek uzatır ve bu uzunluğu sürdürmek için bedeni eğitir. Direnç egzersizleriyle güçlü kemikler inşa etmeye yardımcı olacak yeterli direnç ve hareket çeşitliliği sağlar. Reformer aletiyle eksantrik kas sıkışma egzersizleri yapılabilir. Bu egzersizde kas bir kuvvete direnirken uzatılmaya çalışlır. Reformer eksantrik sıkışmaya elverişli nadir düzeneklerden biridir.
Kimler Yapabilir?
Reformer egzersizleri her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemdir. Ayrıca reformer aleti sayesinde egzersizler engelli bireylere adapte edilebilir. Böylece fiziksel ve zihinsel rahatlama, uyum ve vücut farkındalığı sağlanabilir. Dansçılar ve sanatçılar tarafından özellikle tercih edilmektedir çünkü kas gelişimini sağlarken kasları kalınlaştırmadan sıkı bir görüntü sağlamaktadır. Ayrıca Pilates duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanılabilmektedir. Hamile kadınlar da yoğunlaşma ve nefes çalışmalarından programlı olarak yararlanabilirler.